Paimennus

Pitkäkarvaisen collien alkuperäinen tehtävä on ollut toimia paimenkoirana lammaspaimenten apuna Englannin karuilla ylängöillä. Yli sata vuotta sitten Englannin kuningatar Victoria kiinnostui collieista, ehkäpä juuri niiden suuren kauneuden vuoksi, ja sitä myötä rotu tuli suosituksi. Myöhemmin mm. Lassie-elokuvien ansiosta/syystä rotu on tullut tunnetuksi ympäri maailman. Suosiolla on ollut myös kääntöpuolensa.

Aikojen myötä paimennustehtävät ovat vähentyneet, ja rodun jalostusta on ohjannut pääasiassa ulkomuodolliset asiat.Minulle on kasvatustyössä tärkeää kunnioittaa myös rodun alkuperää ja sitä millaiseksi se on alunperin kehitetty. Tästä syystä olen halunnut käydä "sytyttämässä" omia koiriani siihen työhön, mitä niiden esi-isät ovat tehneet yli sata vuotta sitten. Mielenkiintoista nähdä, että vanhoja vaistoja on yhä tallella, kenellä enemmän ja kenellä vähemmän.

Mikäli kasvattieni omistajia/koirieni jälkeläisten omistajia kiinnostaa mahdollisuus kokeilla paimennusta, ottakaa ihmeessä yhteyttä!Suuri kiitos Suomen Collieyhdistyksen Helsingin alaosastolle "sytyttelyjen" järjestämisestä, sekä Lahden Jormalle aivan loistavista kuvista! Sekä tietysti kiitos myös Swedun paimennuskoululle ja lampaille kärsivällisyydestä :o)

Katso lisää paimennuskuvia facebookista :